De oplossing
Lionsclub Venlo bedacht het volgende : er wordt een boek gemaakt en we draaien het om! Niet volwassenen bedenken wat de inhoud gaat worden, dat gaan de kinderen doen!
Openbare basisschool Harlekijn uit de Klingerberg in Blerick werd gevraagd om met het project – dat inmiddels het leesproject was geworden – mee te doen. Zonder aarzeling wilden de leerkrachten van de drie groepen 7/8 eraan meewerken. Met de aangereikte lesideeën stimuleerden ze de kinderen om in het kort hun eigen verhaalidee te schrijven.
De uitwerking
Dit leverde 84 ideeën op van wisselend onderwerp. De thematieken waren zeer divers: vriendschap, pesten, vakantie, schoolleven, sciencefiction, een toverwereld of avontuur! De vijfkoppige jury heeft alle verhaalideeën van een waardering voorzien en dat leidde tot een selectie van 21 ideeën die voor verdere uitwerking geschikt waren. Uit elke groep zeven kinderen.
Kunstenaar Willebrord de Winter zocht in Venlo en omgeving 21 kunstenaars die bereid waren om bij elk verhaal een originele illustratie te verzorgen. Egon Notermans van Zebrafotostudios fotografeerde alle illustraties. De correcties werden verzorgd door Judith van Os, Kees Verbeek en Ellen Burgers. En bij een echt kinderboek hoort de medewerking van een super beroemde kinderboekenschrijver. Niemand minder Jacques Vriens wilde heel graag het voorwoord van dit boek schrijven. De vormgever Claus Burgers en Roger Vromans van drukkerij ARSprintmedia maakten van al deze ingrediënten dit unieke boek.
Het resultaat
Het boek kreeg de titel: ‘Lees mijn verhaal en kijk 21 maal’. De verhalen komen dus echt uit de belevingswereld van de kinderen zelf. Daardoor worden ze ook makkelijker met anderen uitgewisseld. En dus worden zo ook andere kinderen enthousiast gemaakt om meer te gaan lezen. Lezen wordt weer leuk, lezen wordt weer ‘hip’!
De boekpresentatie
En nu komt de rol van de burgemeester weer om de hoek kijken! 3 juli, het is extreem warm. Burgemeester Scholten komt aanrijden en kan de auto op een speciaal gereserveerde plaats die door kinderen met een bordje wordt aangegeven, mooi parkeren. De aula van de school is gevuld met ruim 80 kinderen van groep 7/8, vele ouders, leerkrachten, gasten, schrijvers, kunstenaars en de !eden van de Lions club Venlo. Na het verwelkomen door directeur Myra Leenen, dansen de kinderen – heel moedig in deze hitte – op het lied ‘Mijn boek’, van Kinderen voor Kinderen.
Willebrord de Winter vertelt over het ontstaan van dit project en het verloop van het hele proces. Luciano mag het voorwoord van Jacques Vriens voordragen. Dan is het tijd voor de uitreiking van het eerste exemplaar. Uit handen van Sanne, Rik en Peter van Eijk van de Lionsclub Venlo neemt burgemeester Scholten het unieke leesboek in ontvangst. Hij is blij verrast met dit prachtige exemplaar en vindt het een van de betere doelen die een serviceclub de laatste jaren heeft ondernomen. Hij wenst de kinderen een fijne vakantie toe waarbij ze – gewapend met een tas vol boeken – dagenlang kunnen gaan lezen in een Wi-Fi vrije omgeving. Dit laatste levert natuurlijk wat protest op bij de kinderen. De burgemeester moet toegeven dat hij dit ook herkent bij zijn eigen kinderen. Niettemin wenst hij dit toch voor de kinderen, omdat je dan heerlijk kunt wegdromen naar andere werelden.
Stef Derkx, werkzaam bij het Limburgs Museum en columnist Bril in Dagblad de Limburger, leest op dragende stem en spannende toon het eerste stuk van het verhaal ‘het chocolade monster’ geschreven door zijn collega columnist Blond, Frans Pollux. Ondanks de hitte reageren de kinderen teleurgesteld als hij bij een Cliffhanger ophoudt.
De spanning wordt opgebouwd. De kinderen weten immers nog steeds niet welke 21 verhaal ideeën uitgewerkt zijn. Juf Jacqueline besluit een stukje van de sluier op te lichten met de woorden die op de achterkant van het boek vermeld staan. Wellicht herkennen sommige kinderen woorden van hun eigen idee. Met tromgeroffel worden vervolgens alle namen genoemd. Over de rode loper lopen ze trots naar het podium. Direct daarna worden ook de schrijvers en de kunstenaars over de rode loper naar voren gevraagd. Na de gebruikelijke bedankjes, worden er buiten foto’s gemaakt om snel daarna samen het glas te heffen op dit bijzondere succes.
En gaat het nu verder?
Natuurlijk gaat het verder. Het doel is om een verhalenboek te maken voor alle scholen van groot Venlo waarbij elke school met 1 verhaal vertegenwoordigd is. Het streven is om dit bij de Kinderboekenweek van 2016 gereed te hebben. Er zal eerst nog geëvalueerd worden. Burgemeester Scholten heeft toegezegd zijn medewerking hieraan te verlenen. En dat in aanwezigheid van zo’n 150 mensen. Dit moet gaan lukken!
Is het boek te koop?
Natuurlijk is het boek te koop. Dit is mogelijk bij basisschool Harlekijn (077-3829037 of stuur een mail naar leesmijnverhaal@harlekijn.akkoord-po.nl), bij boekhandel Bruna in Blerick en in Panningen en bij boekhandel Koops in Venlo. Het full color, 160 pagina’s tellend boek kost slechts €10,-
Reactie van Rik, enkele dagen na de uitreiking: “lk heb al vijf verhalen gelezen. lk was in het weekend op zo’n Wi-Fi vrije vakantie zoals de burgemeester wenste. lk zei tegen mijn familie ‘Zeg een nummer’ en dan ging ik het verhaal van dat nummer lezen. Het zijn hele fijne verhalen. lk ben er trots op!”
De rol van ARSprintmedia
Gedurende het proces dat het boek werd vormgegeven heeft ARSprintmedia de opdrachtgever van advies voorzien en het drukwerk verzorgd. Heb jij ook een bijzonder project, maar nog geen idee over de uitvoering ervan?
Neem contact met ons op en wij helpen jou op weg!